Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!



Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην

25 Μαρτίου/7 Απριλίου, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Πανήγυρις Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Κερατέας

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, το Πάσχα συνέβη να είναι τόσο νωρίς. Έτσι το "Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην" ακούστηκε φέτος στους Ναούς του Πατρίου Ημερολογίου μετά την μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και συγκεκριμένα την Λαμπρή Τετάρτη. Είναι από τις σπάνιες φορές που η Ακολουθία της Αναστάσεως συμψάλλεται με αυτήν του Ευαγγελισμού της Κυρίας Θεοτόκου.

Στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι αφιερωμένος και ο Ιερός Ενοριακός Ναός Ευαγγελιστρίας Κερατέας, του οποίου Κτήτωρ υπήρξεν ο αείμνηστος αδ. Ευάγγελος Λιέπουρης. Η εορτή ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ και περί ώραν 20:00, με τον Πασχάλιο Εσπερινό μετά της Εορτής, τον οποίον ετέλεσεν ο Πρωτοπρ. κ. Δημήτριος Τσαρκατζόγλου, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, μετά πλήρους στολής (όπως απαιτεί η ακριβής τάξις της Διακαινησίμου Εβδομάδος).

Ακολούθησε η Λιτή, η οποία εψάλη εις τον Νάρθηκα του Ναού, ενώ στα Στιχηρά "Πάσχα Ιερόν" οι πιστοί ασπάσθηκαν το ιερόν Ευαγγέλιον και τις Άγιες Εικόνες της Αναστάσεως και του Ευαγγελισμού. Στην συνέχεια έγινεν η Αρτοκλασία και κατά την Απόλυσιν ο π. Δημήτριος εξεφώνησεν πανηγυρικόν Κήρυγμα επί τῆ μεγάλῃ ταύτῃ εορτή.

Τόσον εις τον Κατανυκτικόν Εσπερινόν, όσο και εις την Πανηγυρικήν Θείαν Λειτουργίαν έψαλεν Χορός Ιεροψαλτών, υπό τον Πρωτοψάλτην του Ναού κ. Στυλιανόν Λιέπουρην.

Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, την κυριώνυμον ημέραν, προεξήρχεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς & Νήσων κ. Παντελεήμων συμπαραστατούμενος υπό του πολιού Εφημερίου του Ναού Πρεσβυτέρου π. Νικολάου Βαρμάζη και του Πρεσβυτέρου π. Αντωνίου Κόκες, παρουσίᾳ εκατοντάδων πιστών απ' όλη την Αττική. Παρέστη συμπροσευχόμενος εις το Ιερόν Βήμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ο οποίος κατά την Απόλυσιν ανέγνωσε την Πασχάλιο Εγκύκλιό του.

Ακολούθησε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος εις τας οδούς πέριξ του Ιερού Ναού, κατά την οποίαν συμμετείχεν και ο Αρχιμανδρίτης π. Κασσιανός Braun. Κατά την επάνοδον εις τον Ναόν εγένετο η καθιερωμένη Δέησις και η αναστάσιμος Απόλυσις της μεγάλης ταύτης Πανηγύρεως.

Αμέσως μετά την Θείαν Ευχαριστίαν, παρετέθη Τράπεζα επιγείων αγαθών τόσον εις τους Κληρικούς, όσον και εις τους πολυπληθείς Προσκυνητάς. Αξίζει να σημειώσουμε πως η προσέλευσις των Νέων της Εκκλησίας μας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Με ζήλο και αυταπάρνησι πολλοί εξ αυτών συμμετείχαν εις την προετοιμασίαν και ομαλήν διεξαγωγήν της όλης Πανηγύρεως.

Μετά και την Τράπεζαν, οι οικοδεσπότες Στυλιανός και Ευαγγελία Λιέπουρη κέρασαν καφέ και γλυκίσματα και είχαν ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση με περίπου 30 νέους και νέες. Ας ευχηθούμε, η Χάρις της Κυρίας Θεοτόκου ας τους συνοδεύει σε κάθε τους έργο στη ζωή τους! Η Πανήγυρις αυτή, με την παρουσία τόσων Πιστών, έγινε και πάλιν μία μορφή ανακαινίσεως και πνευματικής αναγεννήσεως όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: