Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!



Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Χριστούγεννα στην Κοίμηση Καλλιθέας


Κυριακή βράδυ 24ης Δεκεμβρίου 2012.
Ακολουθία Μεγάλου Εσπερινού Χριστουγέννων


   Μεγαλόπρεπα και παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος εψάλη ο Μέγας Εσπερινός της εορτής των Χριστουγέννων στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας το βράδυ της Κυριακής 24ης Δεκεμβρίου. Στις 5:00μ.μ. ακριβώς ήχησαν χαρμοσύνως οι κώδωνες του Ναού σε Α΄ Στάση και ήρχισεν αμέσως η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.
   Στην συνέχεια ήχησαν οι κώδωνες του Ναού σε Β΄ Στάση και τα παιδιά της Ενορίας έψαλλαν τα Κάλαντα των Χριστουγέννων εισοδεύοντάς μας έτσι στην Μεγάλη εορτή και τηρώντας το πανάρχαιον αυτό έθιμο. Τα Κάλαντα κατά την μέχρι σήμερα συνήθεια των αλησμόνητων Πατρίδων μας Πόλη, Πόντο, Μικρά Ασία ψάλλονται το εσπέρας της Παραμονής και ουχί το πρωΐ ως δυστυχώς συμβαίνει την σήμερον εις τα καθ' ημάς σημείον και αυτό του νεοελλαδίτικου επαρχιωτισμού.
   Ακολούθως εψάλη ο Μέγας Εσπερινός υπό του Εφημερίου του Ναού π. Δημητρίου και του Διακόνου του Ναού και υιού αυτού Βασιλείου. Ανεγνώσθησαν οι Προφητείες, ο Απόστολος και το Ευαγγέλιον υπό του Διακόνου. Ετελέσθη πανηγυρικώς η Λιτή και στο τέλος η Αρτοκλασία. Στην συνέχεια έγινε ανάγνωση και εσυνεχίσθη η Ακολουθία του Όρθρου, σύμφωνα με το Σλαβωνικό Τυπικό. Ο Εξάψαλμος υπό του Διακόνου, ο Πολυέλεος και τα τόσο όμορφα Καθίσματα «Δεύτε ίδωμεν πιστοί». Την θέση πήρε το Ορθρινό Ευαγγέλιο και ούτως επερατώθη η τόσο όμορφη αυτή 4ωρη Ιερά Ακολουθία.



   Την πρωΐαν εψάλησαν οι αμφότερες οι αργές Καταβασίες, οι Αίνοι με τα Στιχηρά σε μέλος Ματθαίου Βατοπεδινού, το αργόν Δόξα, Και νυν σε μέλος Πέτρου Φιλανθίδου και αργή Δοξολογία σε ήχο β΄. Ο Όρθρος διήρκεσεν 2 ολόκληρες ώρες.
   Στην συνέχεια ετελέσθη η Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Στο τέλος εψάλησα πάλι τα Κάλαντα ης εορτής υπό των παίδων τῆ παρουσίᾳ του Διακόνου Βασιλείου, όστις έχει και την γενική επιμέλεια της εκμαθήσεως αυτών δια την χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Κατηχητικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: