Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!



Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ



Κυριακή 26 Ιουλίου/8 Αυγούστου 2010

Πανήγυρις Ιερού Ησυχαστηρίου

Αγίας Παρασκευής Θηβών

και Εγκαινισμός Αυτού,

υπό του Σεβ. Μητροπολίτου

Θηβών & Λεβαδείας κ. ΑΝΔΡΕΟΥ.









Με μεγαλοπρέπεια και μοναστική κατάνυξη εώρτασε το Ιερό Ησυχαστήριο Αγίας Παρασκευής Θηβών την μνήμη της Αγίας ενδόξου Παρθενομάρτυρος Παρασκευής. Συγχρόνως τελέσθηκαν τα ΕΓΚΑΙΝΙΑ του Ιερού Ναού, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κ. ΑΝΔΡΕΟΥ.



Αφ' εσπέρας του Σαββάτου και περί ώραν 7:00μ.μ. εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου. Έλαβον μέρος ο Πνευματικός της Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Τσαλάγκας και ο Ιεροδιάκονος π. Αγάθων Αγιαποστολίτης. Παρέστη και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Ανδρώας Μονής Θείας Αναλήψεως Δύο Βουνών Λαμίας, Οσιώτατος Γέροντας Αρτέμιος.






Το πρωΐ της Κυριακής και περί ώραν 5ην πρωϊνήν ήρχισεν το Μεσονυκτικό και η Ακολουθία του Όρθρου. Στην συνέχεια ετελέσθη η Ακολουθία των Εγκαινίων του Ναού, με την τριττή περιφορά των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Ναού και την εναπόθεσή τους εντός της οπής της Αγίας Τραπέζης.

<< Άρατε πύλας οι άρχοντες ημών... >>

Κατετέθησαν τμήματα των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων:
* Ιγνατίου του Θεοφόρου
* Δέκα Μαρτύρων των εν Κρήτη
* Μελετίου Νεομάρτυρος

Μετά την εναπόθεση των Ιερών Λειψάνων, ο Σεβασμιώτατος με τους Κληρικούς πλένουν την Αγία Τράπεζα με χλιαρό νερό και κηρομαστίχα, την σφραγίζουν με Άγιο Μύρο, την ντύνουν με ολοκαίνουρια καλύμματα και την καθαγιάζουν με την πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράφει επί του Κατασαρκίου...


... και χρίει με Άγιο Μύρο ολόκληρον τον Ιερό Ναό.


Ο Σεβασμιώτατος ανάπτει με το Άγιο Φως
την ακοίμητον Κανδήλαν του Ιερού Βήματος
και όλα τα κεριά του Ναού.





Κατά την Ακολουθία των Εγκαινίων καθιερώνονται από τον Μητροπολίτη και τα Ιερά Αντιμήνσια, τα οποία διανέμονται στις Ενορίες και τις Ιερές Μονές και τοποθετούνται επί της Αγίας Τραπέζης για την τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Τα Αντιμήνσια φέρουν την υπογραφή του Τοπικού Επισκόπου και αποτελούν την χορήγηση της κανονικής Του αδείας προς τους Ιερείς για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, η οποία σε κάθε Ενορία της Επαρχίας Του τελείται εξ ονόματός του.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων κηρύττων τον Θείο Λόγο.


Μετά την Απόλυσιν της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ηυχήθη να μπει μια νέα αρχή στην Τοπική Εκκλησία με την καθιέρωση του Ιερού τούτου Ησυχαστηρίου και ηυχαρίστησεν άπαντας όσους συνέβαλαν, υλικώς και πνευματικώς, στην σημερινή τελετή των Εγκαινίων του Ναού. Κυρίως, απένειμεν τα εύσημα εις την Οσιωτάτην Μοναχήν Παρασκευήν, Προεστώσα του Ιερού Ησυχαστηρίου, η οποία παρά το προκεχωρημένον της ηλικίας της, εξυπηρέτησεν αόκνως και με αυταπάρνηση τους πολυπληθείς προσκυνητάς και τους Κληρικούς κατά την διάρκεια των Εγκαινίων.

Παρέστη μικρά αντιπροσωπεία Μοναζουσών από την Ιερά Γυναικεία Μονή Παναγίας Κερατέας Αττικής, υπό την Οσιωτάτην Μοναχήν Θεολογίαν.


Η Θεία Λειτουργία εσχόλασεν περί την 11:30 πρωϊνήν με την διανομή του Αντιδώρου από τον Σεβασμιώτατο και της ευλογίας των Εγκαινίων με την Κηρομαστίχα. Οι πιστοί εξερχόμενοι του Ναού ελάμβαναν τας ευλογίας, τον ευλογημένον Άρτον και διάφορα γλυκίσματα. Όλοι φανερά συγκινημένοι, εδοξολόγουν τον Θεό, διότι πρώτη φορά εις την μακράν ιστορίαν του Ιερού Ησυχαστηρίου της Αγίας Παρασκευής, προεξήρχεν Επίσκοπος και ηυλόγησεν Αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: