Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Πανήγυρις Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Κουβαρά Αττικής


Με αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια πανηγύρισε λαμπρώς η Ιερά Ανδρώα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κουβαρά Αττικής την ετησίαν πανήγυρίν της την Κυριακήν 6/19 Αυγούστου 2012. Της Μονής προΐσταται ο Σεπτός Καθηγούμενος Αυτής Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Τσακίρογλου, όστις πρόσφατα εψηφίσθη υπό της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Βρεσθένης.

Ετελέσθη ολονύκτιος αγρυπνία σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό. Περί ώραν 21:00 ήρχισεν να χτυπά ο α΄ κώδων, λίγο αργότερα ο β΄κώδων και αμέσως ξεκίνησε το Ιερόν Ευχέλαιον και ακολούθησε το Μικρό Απόδειπνον και η πολύωρος Αγρυπνία. Ο Εσπερινός, η Λιτή, η Αρτοκλασία, η Ανάγνωσις Λόγου περί της Εορτής, ο Εξάψαλμος, ο Όρθρος με τους αργούς πολυελαίους, η ψαλμώδησις των Κανόνων, οι Αίνοι, η Αργή Δοξολογία, η Α΄ και Γ΄ Ώρα και η Θεία Λειτουργία. Εφημέριος ορίσθη υπό του Καθηγουμένου ο Πρεσβύτερος π. Αντώνιος Κόκες, ενώ Τυπικάρης της όλης Αγρυπνίας ορίσθη ο Αναγνώστης κ. Βασίλειος Τσαρκατζόγλου, υποψήφιος Κληρικός.

Στον Εσπερινό χοροστάτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Ανδρέας, Πνευματικός Προϊστάμενος της Ιεράς Μονής και ο Σεβ. Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Λάζαρος (αμφότεροι αδελφοί της Ιεράς Μονής).

Στον Όρθρο και τις Καταβασίες χοροστάτησε ο Άγιος Καθηγούμενος κ. Στέφανος.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθε και προεξήρχε η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ, εν συλλειτουργία μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς & Νήσων κ. Παντελεήμονος, του Καθηγουμένου π. Στεφάνου, των Ιερομονάχων της Μονής π. Δαμασκηνού και π. Κυπριανού, του Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου π. Παντελεήμονος Τσαλάγκα και του Πρεσβυτέρου π. Αντωνίου Κόκες.

Έψαλλε μελωδικότατα μουσικός Χορός των Πατέρων της Μονής και λαϊκών Πρωτοψαλτών εξ Αθηνών υπό τον μουσικολογιώτατον Μοναχόν π. Θεολόγον Αναληψιώτην. Μετά το πέρας της Ιεράς Αγρυπνίας και περί ώραν 7ην πρωϊνήν ακολούθησε η καθιερωμένη Τράπεζα της Μονής εις την οποίαν παρεκάθισαν περί τους 70 πιστούς (η Μονή είναι άβατος στις γυναίκες). Εις την Τράπεζαν έγινεν και η Ύψωσις της Θεοτόκου, σύμφωνα με τα αγιορείτικα ειωθότα, υπό του Μοναχού π. Χρυσαφίου.

Κατά κοινήν ομολογίαν, όλη η Αγρυπνία ήταν εξαίρετος και λαμπρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Όλοι ανεχώρησαν, λαμβάνοντες τις ευχές των Πατέρων, με αναπτερωμένας τας πνευματικάς των δυνάμεις.


Το μεγαλοπρεπές Καθολικόν δεσπόζει εις το μέσον της Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: