Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!



Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου Πανάρετος

Σήμερα, 1η Μαϊου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Παναρέτου επ. Πάφου και μαζί θυμάται την μνήμη του αοιδίμου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Παναρέτου, κοιμηθέντος την 22αν Νοεμβρίου 2004 σε ηλικία 85 ετών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λαρίσης. Στην μονή της μετανοίας του, στην Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Ραψάνης Λαρίσης ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αργολίδος κ. Παχωμίου και Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, βοηθουμένων υπό του Ιερομονάχου π. Φιλίππου και του Ιεροδιακόνου π. Αγάθωνος Αγιαποστολιτών.

Ο αοίδιμος Ιεράρχης κυρός Πανάρετος (κατά κόσμον Παναγιώτης Βαγιάνας), εγεννήθη το 1919 εις την Αγιάσο της νήσου Λέσβου, από γονείς ευλαβείς, τον Νικόλαον και την Ελένην. μετά την ολοκλήρωσιν των γυμνασιακών του σπουδών (Σχολαρχείον), διωρίσθη Γραμματεύς εις τον Δήμον Αγιάσου. Ενυμφεύθη την ευλαβεστάτην Ρωσσίτσαν μετά της οποίας απέκτησε τέσσερα τέκνα. Έχων την επιθυμίαν να υπηρεήση το ιερόν θυσιαστήριον, ευρέθη εις την Αθήνα, όπου εφοίτησεν εις την Ριζάρειον Εκκλησιαστικήν Σχολήν.
Η γνωριμία του με την γνησίαν Ορθόδοξον Εκκλησίαν εγένετο περί τα τέλη της δεκαετίας του '50, αρχικώς μέσω του επισήμου δημοσιογραφικού οργάνου της Εκκλησίας, του "Κήρυκος" και εις την συνέχειαν μέσω της γνωριμίας του με αγωνιστάς Κληρικούς της Εκκλησίας μας, όπως ο αείμνηστος Πρωτοσύγκελλος π. Ευγένιος Τόμπρος, ο μακαριστός Ιερομόναχος π. Ιγνάτιος Μπέτσης και ο τότε Μητροπολίτης Πατρών και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Ανδρέας, ο οποίος το έτος 1959 τον χειροτόνησε Διάκονο και Πρεσβύτερο.
Ως Πρεσβύτερος υπηρέτησε εις πολλάς Ενορίας ανα την Ελλάδα και το εξωτερικόν. Επί πολλά έτη διετέλεσε Εφημέριος εις Κοζάνην, Τρίκαλα Θεσσαλίας, αλλά και εις την μακρυνήν Αυστραλίαν. Υπήρξε ιδρυτής των ενοριών Αγίας Αικατερίνης Άνω Κώμης Κοζάνης και Αγίας Παρασκευής Πτολεμαϊδος Εορδαίας. Στην περιοχή των Τρικάλων και εις το χωρίον Πηγή ανήγειρε Γηροκομείον και εν αυτώ Ιερόν Ναόν του Αγίου Παναρέτου.
Το 1995, αφού η Πρεσβυτέρα του Ρωσσίτσα είχεν εγκαταλείψει από πενταετίας την πρόσκαιρον ζωήν, η Ιερά Σύνοδος τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτην Λαρίσης & Τυρνάβου. Εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αγίας Τριάδος Κ. Ηλιουπόλεως, αφού προηγουμένως έλαβε το Μέγα και Αγγελικόν Σχήμα, την 9ην Ιουλίου 1995 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Ανδρέου και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Πειραιώς κ. Νικολάου, Αργολίδος κ. Παχωμίου, Περιστερίου κ. Γαλακτίωνος, Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Κηρύκου και Βεροίας & Ναούσης κ. Ταρασίου.
Η νεκρώσιμος Ακολουθία του εψάλη εις την Ανδρώαν Ιεράν Μονήν Αγίων Αποστόλων Ραψάνης Λαρίσης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Νικολάου, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών κυρού Ανδρέου, του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών & Λεβαδείας κ. Ανδρέου, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δημητρίου Τσαρκατζόγλου και των Ιερέων π. Παντελεήμονος Ντέσκα, π. Ματθαίου Muroki, π. Ιγνατίου Δάσσιου, π. Νεοφύτου Τσακίρογλου, π. Χρυσάνθου Τσιανάκα, π. Ιωαννικίου Ιωάννου και των Ιεροδιακόνων π. Μεθοδίου Χούλλη και π. Βαρθολομαίου Σελητσανιώτη.

Του μακαριστού Ιεράρχου της μαρτυρικής μας Εκκλησίας αοιδίμου Μητροπολίτου Λαρίσης & Τυρνάβου κυρού ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ειη Η ΜΝΗΜΗ ΑΙΩΝΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: