Επανερχόμαστε με όλες τις Ειδήσεις και τα Νέα της Ιεράς Συνόδου μας. Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας!!

Στη μουσική μας ακούτε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον προ έτους κοιμηθέντα αείμνηστο Μέγα Δάσκαλό μας, ρέκτη και πρωτεργάτη της ρωμέϊκης μουσικής παράδοσης Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον αληθώς Μαΐστορα της Ψαλτικής Τέχνης!!!



Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ο Άγιος Γεώργιος

Τον Άγιο Μεγαλόμαρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο τιμά και γεραίρει σήμερον η Ορθόδοξος Εκκλησίας μας.

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ό μεγαλομάρτυς Γεώργιος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ό πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό. Όταν ό Γεώργιος έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. "Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημά του. Γι' αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του Κόμητος. Συνέβη, όμως, την εποχή εκείνη ό Διοκλητιανός να κηρύξει λυσσώδη διωγμό κατά των χριστιανών. Ό Γεώργιος ήταν τότε 28 χρονών και χωρίς δισταγμούς ομολόγησε την πίστη του, παρά τα αξιώματα πού του είχαν δώσει. Ό Διοκλητιανός δεν το περίμενε και έφριξε για τη στάση του Γεωργίου. Τότε άρχισε για τον Άγιο μια σειρά φρικτών βασανιστηρίων, αλλά και θαυμάτων, πού έφεραν πολλούς ειδωλολάτρες στη χριστιανική πίστη. Αφού τον λόγχισαν, ξέσχισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Από όλα αυτά ό Θεός τον κράτησε ζωντανό και έγινε αίτια να εξευτελιστούν τα είδωλα και οι εκφραστές τους. Τέλος, τον αποκεφαλίζουν προσευχόμενο. Κατά την Εκκλησία μας, ό ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ό μαργαρίτης ό πολύτιμος, ό αριστεύς ό θείος, ό λέων ό ένδοξος, ό αστήρ ό πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ό συνόμιλος. Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πλέον αγαπημένους αγίους των Κυπρίων με τους περισσοτέρους ναούς και εικόνες. Στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου σώζονται δύο παλαιές διαλελυμένες σήμερα Μονές. Του Αγίου Γεωργίου του Πιτιδιώτη η οποία ευρίσκεται κοντά στην κοινότητα Φλάσου και η κατεχόμενη σήμερα Βυζαντινή Μονή του Αγίου Γεωργίου του Ρηγάτη κοντά στην Κυρά Μόρφου.

Στην Ελλάδα πανηγύρισαν οι κάτωθι Ιεροί Ναοί:

α) Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου & Αγίου Χαραλάμπους Μελισσοχωρίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, ιερουργούντος του Πανοσιωτάτου Ιερομονάχου π. Ανανίου Πανάκου.

β) Το Συνοδικό Παρεκκλήσιο του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου εις το Μέγαρον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής παρά το Περιστέριον Αθηνών, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Χωρεπισκόπου Αμαθούντος κ. Λαζάρου (Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου).
Συνοδικό Παρεκκλήσιο Αγ. Γεωργίου

γ) Το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου του Ενοριακού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιθέας Αθηνών, ιερουργούντος του Εφημερίου Αιδεσιμωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δημητρίου Τσαρκατζόγλου, Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: