ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
ΝΕΑΣ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΗΣ & ΠΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΤΡΩΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Ο ΑΠΟ ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ
|
Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος των Γ.Ο.Χ. Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Ε Π Ι Φ Α Ν Ι Ο Σ Δ΄ |
Σε πλήρωση της κενής από το 1924 Αρχιεπισκοπής Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου προέβη προχθές Τετάρτη 1/14 Σεπτεμβρίου 2016 η Ορθόδοξος Εκκλησία Πατρώων Παραδόσεων Κύπρου.
Στην ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Επιφανίου Αβδελλερού Λάρνακος διεξήχθη, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, και σύμφωνα με την καθεστηκυΐα τάξη η παμψηφεί εκλογή ως Αρχιεπισκόπου του Επισκόπου Τριμυθούντος Επιφανίου.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ είναι ο Δ΄ (Τέταρτος) Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από της ιδρύσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας με το όνομα Επιφάνιος.
Εκλέκτορες ήσαν άπαντες οι Κληρικοί, Επίσκοποι-Πρεσβύτεροι-Διακόνοι της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου. Των Εκλογών προήδρευσε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Πανιερώτατος Μητροπολίτης ΚΙΤΙΟΥ κ. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ. Παρέστησαν και οι έτεροι Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου, ΑΜΑΘΟΥΝΤΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ και ΤΡΙΜΥΘΟΥΝΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ.
Η Αυτοκέφαλος Εκκλησία Πατρώων Παραδόσεων Κύπρου ευρίσκεται σε πλήρη κοινωνία με την Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Ελλάδος της οποίας προεδρεύει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ.
Σήμερα Κυριακή 5/18 Σεπτεμβρίου 2016 θα τελεσθεί Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λευκωσίας προεξάρχοντος του νέου Προκαθημένου των ΓΟΧ, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ του Δ΄.
Ο "Πρωτόκλητος" εύχεται στον νέο Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ΕΠΙΦΑΝΙΟ τον Δ΄ τα έτη του να είναι όλβια και άλυπα, να μακροημερεύσει και να οδηγήσει το σκάφος της Εκκλησίας της Κύπρου εις νομάς σωτηρίους. Επί των ημερών του δε να ζήσει η αδερφή Εκκλησία μας στην Κύπρο ημέρες δόξης και πνευματικής αναγέννησης.
________________
Το Αυτοκέφαλο της Εκκλησία της Κύπρου επιβεβαιώθηκε από την Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ. με τον 8ο Κανόνα της, αφού είχε γίνει προηγουμένως προσπάθεια κατάργησής του από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας.
Ο βυζαντινός Αυτοκράτορας Ζήνων παραχώρησε το 478μ.Χ. στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία αυτοκρατορικά προνόμια που έχει ως σήμερα:
1. να υπογράφει δια κινναβάρεως (με κόκκινο μελάνι)
2. να φέρει πορφυρούν μανδύα κατά τις ακολουθίες
3. να κρατεί Αυτοκρατορικό Σκήπτρο αντί της Ποιμαντορικής Ράβδου.
Αυτό έγινε όταν ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Ανθέμιος προσέφερε στον Αυτοκράτορα το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ματθαίου, που βρέθηκε πάνω στο στήθος του Λειψάνου του Αποστόλου Βαρνάβα, το οποίο βρήκε ο Αρχιεπίσκοπος στον τάφο του Αποστόλου κατόπιν οράματος.
Γύρω στον 7ο με 9ο αιώνα, έγιναν διάφορες αραβικές επιδρομές στο νησί της Κύπρου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν κάποιες Επισκοπές. Για να προστατευτεί ο λαός της Κύπρου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος με την βοήθεια του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄ του Ρινότμητου, μερίμνησε ώστε να μεταφερθούν οι πιστοί στην περιοχή της Κυζίκου, κοντά στον Ελλήσποντο, μέχρι που σταμάτησαν οι επιδρομές και τότε το νησί ήταν ασφαλές, οπόταν και γύρισε ο λαός πίσω το 698μ.Χ. Η νέα "χώρα" που έζησαν οι Κύπριοι ονομάστηκε Νέα Ιουστινιανή προς τιμήν του Αυτοκράτορος που συνέβαλε στην ασφάλειά τους και υπήρξε η νέα έδρα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου - η οποία αναγνωρίστηκε με τον 39ο Κανόνα της Πενθέκτης Συνόδου το 691μ.Χ. Έκτοτε, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, φέρει τον τίτλο: Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι Προκαθήμενος μιάς από τις αρχαιότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ιστορικά ιδρύθηκε αμέσως μετά από τα τέσσερα Πρεσβυγενή (Παλαίφατα) Πατριαρχεία: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.
________________
Η ΦΗΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ του Μακαριωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Πατρός ημών Ποιμένος και Εθνάρχου πολλά τά έτη!!!
Νοέμβριος 2015